Hakkýmýzda

Yüzüncü Yýl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuþtur. Ancak Türkiye'nin doðu bölgesinde bir üniversite kurulmasý giriþimleri çok önceleri baþlamýþtýr.
Dönemin Cumhurbaþkaný Atatürk, 1927 yýlýnda Milli Eðitim Bakaný Mustafa Necati Bey'i, incelemeler yapmak üzere Van'a göndermiþ; Mustafa Necati Bey'de, Van'da üniversite kurulmasýný gerekli görmüþtür. 1928 yýlýnda, öðretmen Ferit Nur (Kuran) Bey Van'a gönderilmiþ ve mevcut ortaokulu liseye dönüþtürerek, kurulmasý tasarlanan üniversitenin çekirdegini oluþturmasý istenmiþtir. Atatürk 1 Kasým 1937'de, BMM açýþ nutkunda, 'Dogu bölgesi için Van Gölü Sahillerinin en güzel bir yerinde ilkokulu ve nihayet üniversitesi ile modern bir kültür þehri oluþturmak yolunda þimdiden faaliyete geçilmelidir.' demiþ, bu maksatla, o dönemin Milli Egitim Bakaný Saffet Arýkan'ý, arazi tespiti için Van'a göndermiþtir.
1938 yýlý Kasým baþýnda BMM açýþ nutkunda, Atatürk 'Ýstanbul Üniversitesi'nin geliþtirilmesi, Ankara Üniversitesi'nin tamamlanmasý ve Þark Üniversitesi'nin yapýlan etütlerle tespit edilmiþ olan esaslar dairesinde, Van Gölü civarýnda kurulmasý hýzla ve önemle devam etmektedir' demiþtir. 11 Haziran 1951 tarihinde, Milli Eðitim Bakanlýðýnca, aralarýnda Prof. Dr. Afet Ýnan'ýn bulundugu, 15 kiþilik bir heyet oluþturulmuþ ve Doðu Üniversitesi'nin yerinin tespiti için esaslý incelemelere girilmiþtir. Bu heyet, merkezi Van olacak bir Doðu Üniversitesi'nin kurulmasýný; Elazýg, Erzurum ve Diyarbakýr'da bazý fakülte ve enstitülerin, Doðu Üniversitesi'ne yardýmcý þubeler olarak açýlmasýný uygun görmüþtür. Bu sýralarda Ankara ve Ýstanbul'daki üniversitelerin sayýsý arttýrýlmýþ; Ýzmir, Erzurum, Trabzon, Elazýð, Diyarbakýr, Sivas, Samsun, Malatya, Kayseri, Eskiþehir, Bursa ve Edirne'de yeni üniversiteler veya bunlarýn çekirdeðini oluþturacak fakülte, yüksekokul ve akademiler açýlmýþtýr. Ancak bu dönemlerde Van bu mutlu iller arasýna girememiþtir.
6 Kasým 1981 tarihinde üniversitelerimize yeni bir düzen getiren 2447 sayýlý Yüksekögretim Kanununun çýkarýlmasýndan yaklaþýk 8,5 ay sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayýlý Yükseköðretim Kurumlari Teþkilatý hakkýnda kanun hükmünde kararname çýkarýldý. Bu kararname ile yeni üniversiteler açýldý. Bunlarýn arasýnda Yüzüncü Yýl Üniversitesi de vardý. Van'da bir üniversite kurulmasýný teminen çeþitli yerel giriþimlerde olmuþtur. 1968 yýlýnda 'Van Üniversite ve Yüksekokullari Kurma ve Yaþatma Derneði' kurulmuþtur. Bu dernek Tayyar Dabbaðoðlu, Dr. Özçelik Okayer ve Dr. Ertugrul Yeginaltay'in baþkanlýðýnda faaliyetini sürdüre gelmiþtir. Dernek, Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne baðlý bir fakültenin Van'da açýlmasýna ve daha sonra ayrý bir üniversite halinde dönüþtürülmesine çaba harcamýþtýr. Bu amaçla, 1981 yýlýnda oluþturulan bir heyet Ankara'ya gitmiþ, Devlet Baþkaný Sayýn Kenan Evren tarafýndan kabul edilen dernek üyelerine, Van'da bir üniversite kurulacaðý müjdesi verilmiþtir.
Üniversitemiz, kuruluþ ve geliþmesinde maddi ve manevi katkýlarda bulunmak, gelip ders vermek vb. þekillerde emeði geçen herkese minnet ve þükran borçludur. Üniversitemiz halen 14 Fakülte, 4 Enstitü, 11 Yüksekokul ve 19 Uygulama ve Araþtýrma Merkezi ile eðitim-öðretim faaliyetlerini, Van Gölü kenarýnda kurulmuþ, þehir merkezine 15 km mesafede olan kampüste devam ettirmektedir.