Genel Kayýt Koþullarý
Türk Öðrenciler Ýçin
Türkiye’deki herhangi bir yükseköðretim kurumunda ön lisans ve lisans programlarýnda öðrenim görebilmek için, öðrencilerin, Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi(ÖSYM) tarafýndan yapýlan ulusal öðrenci seçme sýnavýna girmeleri zorunludur. Öðrenciler, bu sýnavdan aldýklarý puana göre, ÖSYM tarafýndan tercihleri doðrultusunda bu programlara yerleþtirilirler. Bunun dýþýnda, Beden Eðitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eðitimi, Eðitim Fakültesinin Resim Ýþ ve Müzik Öðretmenliði Programý ile Güzel Sanatlar Fakültesi Resim lisans programlarýnda öðrenim görmek isteyen öðrenciler, ön kayýt yaptýrarak Üniversitemiz tarafýndan hazýrlanan özel yetenek sýnavýna girmek zorundadýrlar. Yükseköðretim kanununa göre, Meslek Yüksekokulu programlarýnda öðrenim görmek isteyen öðrenciler, seçecekleri ön lisans programýnýn mezun olduklarý meslek liselerindeki alanlarýyla uyumlu olmasý durumunda iki yýllýk ön lisans programlarýnda öðrenim görmek üzere, sýnava girmeden baþvuruda bulunabilirler. Bu öðrenciler, mezun olduklarý meslek lisesinin türüne ve genel not ortalamalarýna göre ÖSYM tarafýndan merkezi olarak yerleþtirilirler.
Tezli yüksek lisans programlarý ile doktora programlarýnda öðrenim görmek isteyen öðrenciler, ÖSYM tarafýndan yürütülen Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitim Sýnavý’na (ALES) girerek, bu sýnavdan alacaklarý puan sonucunu baþvurularý esnasýnda sunmalýdýrlar. Uluslararasý geçerliliði olan GRE (Graduate REcord of Examination) ve GMAT (Graduate Management Admission Test) sýnavlarý da ALES yerine geçebilir. Tezsiz yüksek lisans programlarýnda öðrenim görmek isteyen öðrencilerin ALES/GMAT/GRE sýnavlarýndan herhangi birine girmiþ olma koþulu aranmaz.
Doktora programýna baþvurabilmek için adaylarýn bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasýna sahip olmasý gerekir.
Baþvuru sahipleri, ayný zamanda üniversiteler tarafýndan belirlenen lisansüstü program kabul koþullarýný da yerine getirmelidirler.
Tam Zamanlý Yabancý Uyruklu Öðrenciler Ýçin
Türkiye’deki ortaöðretim (lise) kurumlarý dengi olan okullardan mezun olan ve üniversitenin belirlediði koþullarý saðlayan adaylar, Yüzüncü Yýl Üniversitesi’nde önlisans düzeyinde (2 yýllýk) Lisans düzeyinde (4 yýllýk) öðretim verilen programlar için ayrýlan yurt dýþý kontenjanlarýna baþvurabilirler.
Ayrýca, her hangi bir üniversitede öðrenim görenler bir veya iki dönem öðretim görmek üzere misafir öðrenci statüsünde YYÜ'ye kabul edilebilirler.
Yurt dýþý kontenjanlardan yabancý uyruklu olanlarýn yaný sýra TC uyruklu olup ortaöðretiminin tümünü yurt dýþýnda tamamlayan adaylar da yararlanabilir.
Her akademik yýl için, yurt dýþý kontenjanlarýndan yararlanacak adaylarda aranacak koþullar ve kontenjanlarý belirlenerek Üniversitenin web sitesinde http://www.yyu.edu.tr /duyurular adresinde yayýnlanýr.
Lisansüstü programlara baþvurmak isteyen yabancý uyruklu öðrenciler, bölümlere özgü kayýt kabul koþullarýný yerine getirmek zorundadýrlar. Yurt dýþý kontenjanlarýndan yararlanacak adaylarda aranacak koþullar ve kontenjanlarý belirlenerek Üniversitenin web sitesinde http://www.yyu.edu.tr/ duyrular adresinde yayýnlanýr.
Uluslararasý Deðiþim Öðrencileri Ýçin
Deðiþim öðrencilerin kabulü, YYÜ ile partner üniversite arasýnda imzalanan ikili anlaþmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapýlmaktadýr. Protokollerde belirtilen koþullara göre, deðiþim öðrencileri uygun görülen derslere kayýtlanarak bir ya da iki dönem YYÜ’de öðrenim görebilmektedir.
Yatay Geçiþ Öðrencileri Ýçin
Herhangi bir yükseköðretim kurumundan YYÜ’ye yatay geçiþ yapmak isteyen öðrencilerin Yükseköðretim Kurumu (YÖK) tarafýndan belirlenen koþullarý saðlamalarý gerekmektedir. Yatay geçiþ öðrencilerinin kayýt kabulleri, üniversite tarafýndan belirlenen kontenjanlara göre yapýlmaktadýr.
Misafir Öðrenciler Ýçin
Kendi ülkelerinde herhangi bir yükseköðretim kurumunda öðrenim görmekte olan öðrenciler, misafir öðrenci olarak öðrenim görmek üzere YYÜ’ye baþvuruda bulunabilmektedirler. Öðrenciler, bir öðrenci belgesi ve kayýtlanmak istedikleri dersleri belirten bir dilekçeyle baþvurularýný iletebilirler. YYÜ’de eðitim dilinin tüm programlarda Türkçe olmasý nedeniyle, misafir öðrenci olarak öðrenim görmek isteyenlerin, ders kayýtlarýndan önce Türkçe dil yeterliliklerini belgelemeleri gerekmektedir.
Ýlgili akademik birim/bölümlerin onayýnýn ardýndan öðrenciler kesin kayýt prosedürünü tamamlamalýdýrlar.